Tai Chi

A tai chi egy belső harcművészet: a harmóniáról, az egységről szól, amelyben az együttműködő áramlás és a tudatos érzékelés megtapasztalható. Ellazít, hajlékonyabbá, stabilabbá tesz.

Tanárunk: Rózsa Dániel

Helyszín: Bázis (Csanády u. 7.)

.

.

HÉTVÉGI KURZUS:

Teljesen kezdőknek
Időpont: október 29. hamarosan pontosítunk.
Jelentkezz mindenképp … csütörtökig! (jobb oldalon találod: “Jelentkezz!”)
Kurzus díja: 3500 Ft (kurzus napján fizetve: 4900 Ft)

.

ÓRÁK SZEPTEMBERTŐL:

Időpont: kedd 17.00-18.00
Becsatlakozás lehetséges teljesen kezdőként: sokáig
A becsatlakozási időszak lejárta után is van még lehetőség a csatlakozásra: gyere el az órára és egyeztess a tanárral!

.

.

Kik és miért gyakorolják a tai chit? Kiknek ajánljuk?

A tai chit minden korosztály gyakorolja szerte a világon, főleg az egészség megőrzése és az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt. Kínában az idős emberek megőrzik és növelik testük rugalmasságát, a tai chi gyakorlásának köszönhetően. Emellett fontos kiemelni, hogy a tai chi chuan egy belső harcművészet, mely a taiji-szimbólum (yin-yang) alapelveire épül (harmónia, körkörösség, váltakozás) és megvalósítása során a tudatosságra és a lazításra épül.

Fenti tulajdonságai miatt is kiválóan alkalmas a mindennapok során minket érő stresszhatások ellenpontozásaképpen stresszoldó, relaxáló, méregtelenítő, blokkoldó és harmonizáló céllal gyakorolni. Ajánljuk ülőfoglalkozásúaknak (informatikai szakemberek, adminisztrátorok, járművezetők, stb.), emberekkel foglalkozó és magas stresszfaktorú munkát végzőknek (vezetők, tanárok, trénerek, orvosok, stb.).

A tánc vagy a mozgás szerelmesei, a táncosok, a jógások és a külső harcművészetek gyakorlói számára a mozdulatok lassúságából fakadó testtudatfejlesztő oldala és inspirációt adó jellege miatt is izgalmas felfedezési és gyakorlási lehetőséget nyújt, teljesebbé téve a belső érzékelést, tisztábbá a mozdulatokat, kifejleszthetjük a minimális izommunkával végrehajtott, középpontból irányított mozgást. A tai chi chuan mozdulatban megnyilvánuló költészet: „öleld át a tigrist és vidd vissza a hegyekbe”, „a fehér daru meglebbenti szárnyát”, „felhőként hullámzó kezek”.

Miből áll a tai chi gyakorlása?

A tai chi könnyen elsajátítható, körkörös, lágy mozdulatokból áll, melyeket lassan gyakorlunk. Megtapasztalhatjuk benne az egyszerű mozgásból fakadó harmónia örömét és szépségét. A gyakorlás hatására rugalmasabbak, stabilabbak és örömtelibbek leszünk. A Yangjia Michuan Taijiquan gyakorlása a következő részekből áll: alapgyakorlatok, formagyakorlat, harcművészeti alkalmazások, ’lökőkéz’ páros gyakorlatok, meditáció és fegyveres gyakorlás.

Mit csinálunk az órákon?

Finoman átmozgatjuk a testünket (ízületről, ízületre haladva)

Lépésről lépésre megismerkedünk a tai chi elméletével és gyakorlatával.

Megtanulunk pár egyszerű gyakorlatot, amivel stabilabbá és energikusabbá válhatunk.

Megosztjuk egymással a tapasztalatainkat.

Milyen öltözetet javasolunk?

Vékony talpú cipő, laza póló, kényelmes hosszúnadrág.

Mi a Yangjia Michuan Taiji Quan?

Az általunk gyakorolt stílus a Yang-stílusú tai chi chuan egyik taiwan-i központú iskolája. A Yangjia Michuan Taijiquan jelentése: ’Taijiquan a Yang család rejtett hagyományában’. A rejtett hagyomány vonala: Yang Luchan – Yang Jianhou – Zhang Qinlin – Wang Yen-nien. A hagyomány nemrég elhunyt mestere: Wang Yen-nien (1914-2008)

Nemzetközi központ: Taipei, Yen-nien Daoguan – http://ymti.org/us/

Európai szervezetei: Amicale du Yangjia Michuan Taijiquan (Baráti Kör) – http://taijiquan.free.fr

Collège Européen des enseignants du Yangjia Michuan Taijiquan (Tanári Kör)

Amerikai szervezete: American Yangjia Michuan Taijiquan Association –  www.aymta.org

Magyarországi képviselete: YaMiTaH Tai Chi Barátok Egyesülete

(Röviden: YaMiTaH, azaz Yangjia Michuan Taijiquan Hungary)

A YaMiTaH Tai Chi Barátok Egyesülete nevében üdvözöllek és jó gyakorlást kívánok:

Rózsa Dani