Társastánc

Az alap táncok, amiket mindenkinek érdemes megtanulni.

Esküvői pároknak is ajánljuk!

Tanárunk: Szőllősi Jenő

Helyszín: Bázis (Csanády u. 7.)

.

.

HÉTVÉGI GYORSTALPALÓ:

A kurzusok megvalósulása az előre befizetők arányán múlik.

Teljesen kezdőknek
Utána becsatlakozhatsz a hétfői órába.
Időpont: október 16. vasárnap, 13.30-17.00 (2 x 90 perc)
Jelentkezz mindenképp október 13. csütörtökig! (jobb oldalon találod: “Jelentkezz!”)
Kurzus díja: 3500 Ft (kurzus napján fizetve: 4900 Ft)

 

ÓRÁK:

.

Teljesen kezdőknek:
Időpont: hétfő 19.00-20.00
Becsatlakozás lehetséges teljesen kezdőként: október 10-ig
A becsatlakozási időszak lejárta után is van még lehetőség a csatlakozásra: gyere el az órára és egyeztess a tanárral!

Gyere bátran akkor is, ha még soha egy lépést sem tettél a táncparketten vagy táncórán!
Gyere bátran akkor is, ha nincsen partnered. Az órákon folyamatos párcsere van.


Váltócipőt hozz magaddal!

.

A társastánc gyűjtőfogalom, amely 10 táncot foglal magába:
Standard táncok: angol keringő, bécsi keringő, tangó, slowfox és quickstep.
Latin táncok: szamba, cha-cha-cha, rumba,  paso doble és jive.

.

Standard táncok

A XIX. század táncéletét a keringő uralja a polkával és a galoppal együtt.
A társastáncok közül a bécsi keringőnek van a legrégebbi hagyománya. A neve a német waltzen (forogni, keringeni) szóból származik, és a talajon sikló lábak forgó mozgására vonatkozik.

Az angol keringő a huszas években Bostonból indult világhódító útjára (ettől angol). A bécsi keringő egyik utódjából fejlődött ki, amely a régi kerek fordulások mellett már az egyenes irányú mozgás új elemeit is tartalmazta.

A tangó latin eredete miatt kissé kilóg a standard táncok közül. Két formáját különböztetjük meg: az argentin tangót és az angol típusú, társastáncok közés sorolt tangót.
Jellegzetessége a gyors, hirtelen fékezett, erőteljes haladómozgások, amelyek szaggatottan váltakoznak a szenvedélyes dinamika és a feszült szünet között.

A quickstep jellegzetessége a sasszé, amit a 2. világháború után történt alapos stílusváltozásnak köszönhetően ma már kicsi, ritmikus, szökellő lépések is kiegészítik. Ettől vált a legvidámabb és legsziporkázóbb standard tánccá.

A Slowfox a lineáris lépésmintákat követő, művészien megformált, hosszú, sikló járómozgáson alapul. A legnehezebben elsajátítható  standard tánc.Latin táncok A rumba, eredetileg több kubai párostánc gyűjtőneve. A 19. század leírásaiban szenvedélyes, csábító táncként említi: a nő arra törekszik, hogy a férfit kihívó csípőmozgásával elcsábítsa. A rumba szó jelentése: ünnep és tánc.

A cha-cha-cha az afro-kubán zene fejlődésének legújabb jelenségei közé tartozik. Mesterségesen alkotott tánc: a rumbának és a mambónak egy változata.

A szamba eredetileg több táncformának a gyűjtőneve, amelyeket az elmúlt évszázadokban az afrikai néger rabszolgák vittek magukkal Kongóból, Szudánból, Angolából új hazájukba, Brazíliába. “Semba” afrikai szóból származik, ami tipikus csípomozgásokat jelöl. A kultikus ünnepeken, főleg a bantu népeknél, az extázis, a mámorító tánc állt a középpontban.

A paso doble bikaviadal-pantomimként már a húszas években ismert volt: a férfi a torreádor szerepét veszi át, a nő pedig a piros kendőt, a torreádor capaját testesíti meg (nem a bikát, mint azt sokszor feltételezték). A férfi és a nő együtt mozog egy képzelt bika körül, miközben flamenco-elemeket és az arénabeli küzdelemre jellemző stilizált figurákat adnak elő.

A jive elődei a lindy hop, a blues, a boogie-woogie, a rock’n'roll. Az USA-ban honos zenét és táncokat mindenekelőtt az amerikai katonák hozták át Európába. A fiatalság körében gyorsan kedveltté is váltak. Mint idegen, “közönséges” tánc azonban nem csak barátokra lelt. A bírálók egy mérsékeltebb formát kerestek, hogy a tánc ezen módját szalonképessé tegyék. Angol tánctanárok alakították ki valamivel lassabb zenét használva az elegáns, de mégis élénk, mozgalmas jive-ot.